U Odžacima održana biciklistička trka u okviru Kupa Srbije i 27. “Dunavskog kupa”

Podelite sadržaj ...

Opština Odžaci bila je domaćin biciklističkih trka u okviru Kupa Srbije i 27. “Dunavskog kupa” koje su okupile preko stotinu učesnika svih uzrasta iz nekoliko zemalja. Drugu godinu za redom u Odžacima su održane biciklističke trke u okviru međunarodnog “Dunavskog kupa”, koje su se bodovale i za
Kup Srbije 2019.

Učestvovali su biciklisti iz Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i iz cele Srbije, u svim kategorijama njih preko 100. Uslovi na stazi su bili različiti, imali smo i veliku kišu i jako sunce, tako da je trka bila zahtevna, ali lepe utiske nose svi koji su učestvovali jer su se svi trudili da udovolje zahtevima organizacije ovako kompleksne manifestacije.

Pobednik trke za Kup Srbije u kategoriji seniora je Đorđe Đukić (CCN Metalac Kraljevo), koji je slavio ispred Marka Stankovića (OBK Beograd) i Andreja Galovića (Partizan Beograd). U konkurenciji seniorki prvo mesto je osvojila Adrijana Antunović (Elite Novi Sad), drugo mesto na podijumu zauzela je Marijana Urošević (Radnički Kragujevac), a treće Sabina Gabrić (Dubl Novi Sad). Trke za Kup Srbije vozili su i takmičari u mlađim kategorijama, uz svečano proglašenje najboljih.

Sedmu i osmu trku “Dunavskog kupa” obeležili su takmičari iz Mađarske koji su zauzeli prva dva mesta u  apsolutnoj kategoriji. Na najvišoj stepenici pobedničkog postolja našao se Atila Balaž (Pečuj),
drugoplasirani je Laslo Salamon (Seksard), a treći domaći biciklista Aleksandar Bukvić (Vojvodina Novi Sad).
Biciklističke trke su kao i prošle godine bile deo programa manifestacije “Dani Crvenokose boginje”. Medalje najboljima uručili su predsednica Sportskog saveza opštine Odžaci Jelena Ignjatić i
sekretar Sportskog saveza Mihajlo Sujer.

Zahvaljujemo se svim službenicima Policijske stanice Odžaci koji su fenomenalno odradili posao, kao i službenicima obezbeđenja koje smo angažovali. Služba Hitne pomoći Doma zdravlja Odžaci je takođe bila na visini zadatka. Ponosni smo na sve naše sugrađane koji su dali svoj maksimum i pokazali kako jedno ovako zahtevno takmičenje može i treba da se organizuje u našoj opštini.

Zahvaljujemo se na podršci opštine Odžaci da se ova manifestacija održi, kao i Turističkoj organizaciji koja je takođe pomogla da ova biciklistička trka bude na ovom nivou. Raduje činjenica  da biciklizam u opštini Odžaci dobija sve više poklonika od kojih su neki bili angažovani u realizaciji ove trke, uspostavili kontakte sa klubovima i biciklistima  i tako najavili skoro formiranje biciklističkog kluba koji će raditi na promociji i razvoju tog sporta u našoj opštini koja ima velike potencijale u tom smislu zbog činjenice da se nalazi na međunarodnoj biciklističkoj ruti EUROVELO i da zbog toga kroz našu opštinu prođe oko dvadesetak hiljada cikloturista.

Veliku zahvalnost dugujemo Biciklističkom savezu Srbije, BK Elite Novi Sad i organizacionom odboru Dunavskog kupa kao i Tiboru Tarijanu bez čije podrške ne bismo uspeli vratiti biciklizam u našu opštinu a samim tim ni doći u priliku da organizujemo biciklističke trke.

Zahvaljujemo se i medijima naše opštine koji su kao i uvek ispratili ovu manifestaciju, ali i svim ljubiteljima sporta koji su objavljivanjem slika sa trke skrenuli pažnju na ovu za našu opštinu značajnu manifestaciju.

Na kraju moramo se pohvaliti da je vest o rezultatima sa biciklističke trke u Odžacima prvi objavio Eurosport 1 tokom direktnog prenosa trke Giro d Italia u nedelju oko 17 časova, pre nego što su se pobednici popeli na postolja. Toliko o važnosti biciklizma, radu u biciklizmu i zaljubljenicima u biciklizam.

Zaključak nakon ove manifestacije  je da Opština Odžaci i sport opštine Odžaci mogu organizovati vrhunske međunarodne sportske događaje na nivou Srbije. Očekujemo nove šanse i izazove.